Wat te doen in Curaçao: de 3 leukste rijroutes

Vraag je je af wat te doen in Curaçao en kun je wel wat originele tips gebruiken? Lees dan snel verder. Wij hebben voor jou namelijk drie supergave autoroutes door Curaçao samengesteld. Het enige wat jij nog hoeft te doen is een auto huren, je navigatie instellen en rijden! Zo kom jij langs de allerleukste stranden en bezienswaardigheden van Curaçao.

Iedere roadtrip heeft zijn eigen thema. Ben jij een liefhebber van kunst, ga je het liefste naar het strand of ben je toch meer geïnteresseerd in cultuur en historie? Met de volgende drie autoroutes uit deze blog kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op!

kunst en gezelligheid

Otrobanda
Kura Hulanda Village

Kura Hulanda Museum

Scharloo
Maison Sling

Lunchen

Historische pracht en avontuurlijk snorkelen

Fort Beekenberg
Directors Bay
Quarantainegebouw
Tugboat

Trip naar Westpunt

Blue Bay
Flamingo’s spotten
Karakter
Daaibooi
Playa Porto Mari
Cas Abou / Bon Bini Beach
Playa Lagun
Grote Knip
Playa Forti

Route 1: Kunst en gezelligheid

Ten eerste nemen we je graag mee op een kunstroute! Bij deze trip hoef je niet zo lang in de auto te zitten, want we hebben maar twee belangrijke stops: Otrobanda en Scharloo! In deze wijken liggen superveel leuke bezienswaardigheden bij elkaar.

Eerste stop: Otrobanda, Bario Hotel

wat te doen in Curaçao

Eerst gaan we de multiculturele wijk Otrobanda verkennen. Otrobanda barst van de kunstzinnige uitspattingen, koloniale architectuur en gezellige restaurantjes en winkeltjes. Je kunt je auto het beste parkeren (dicht) bij het Bario Hotel aan de Rouvilleweg en vervolgens richting het centrum (Kura Hulanda) lopen.

Vroeger was Otrobanda een wijk waar je liever niet kwam. Er woonden vooral armen en er heerste veel criminaliteit. Gelukkig is daar verandering in gekomen en is de wijk helemaal opgebloeid. Tegenwoordig is Otrobanda een wijk waar mensen uit verschillende klassen vredig met elkaar samenwonen. Dit is op Curaçao erg bijzonder. Inmiddels staat Otrobanda voor vrolijkheid, kunst, cultuur en kleur. In vrijwel elke straat van de wijk kom je wel een prachtig kunstwerk of een immense muurschildering tegen.

Een van de meest bijzondere kunstwerken is het koperen kunstwerk “Emancipate Yourself from Mental Slavery,” (te vinden via Google Maps). De maker van dit kunstwerk, Giovanni Abath, probeert een belangrijke boodschap over te brengen:

Beperkingen waarmee wij te maken krijgen zijn vooral mentaal en worden bepaald door onze manier van denken. Vaak wordt onze geest jarenlang gedoctrineerd of tot slaaf gemaakt. Als jij je niet realiseert dat je vrij kunt zijn, laat je belangrijke kansen voorbijgaan. ALLEEN JIJ KUNT JE GEEST BEVRIJDEN!

Kura Hulanda Village

wat te doen in Curaçao

Het leukste gedeelte van Otrobanda is toch wel Kura Hulanda. Dit gezellige centrum van Otrobanda wordt gesierd door een romantisch stadspleintje, geplaveide straatjes, tropische planten en kleurrijke gebouwen die winkeltjes en restaurantjes huisvesten. Je kunt hier heel leuk shoppen en lekker eten! Een aanrader is om plaats te nemen bij Florés, een van de leukste plekken om te ontbijten en lunchen in Curaçao. Maar ga ook zeker een keer in de avond naar Kura Hulanda Village. Dan komt deze plek helemaal tot leven.

Kura Hulanda Museum

Mocht je nog tijd over hebben, breng dan ook zeker een bezoek aan het Kura Hulanda Museum. Dit is een  indrukwekkend en uitgebreid museum dat je meeneemt in de geschiedenis van de slavernij.

Tweede stop: Scharloo

We slenteren tranquilo (oftewel lekker rustig) terug naar de auto om verder te rijden naar onze volgende stop: Scharloo. Je kunt de auto het beste parkeren in de Bitterstraat, dicht bij Maison Sling.

Als je van kunst en architectuur houdt, mag je Scharloo zeker niet overslaan. De wijk kent veel verschillende soorten panden zoals oude herenhuizen in Italiaanse stijl en panden met een neoklassieke stijl. Laatstgenoemden herken je door de vele geveldetails en de heldere pastelkleuren. Als je een rondje wandelt door Scharloo kom je ook heel veel kleurrijke muurschilderingen tegen, ieder met hun eigen stijl en boodschap.

Maison Sling

wat te doen in Curaçao

Ons favoriete pand in Scharloo is zonder twijfel Maison Sling. Alleen al van buiten is dit gebouw een waar kunstwerk. Maar dan heb je de binnenkant nog niet gezien! Maison Sling is namelijk de werkplaats en kunststudio van de bijzondere kunstenaar Francis Sling. Loop dus vooral even naar binnen! Je wordt hier warm ontvangen en bent vrij om rond te kijken. Voor een klein bedrag (10 dollar voor toeristen en 10 gulden voor locals) mag je overal foto’s van maken en kun je een mooi armbandje met echte verfstukken uitzoeken.

Mocht je geinspireerd raken om zelf ook zo’n mooi kunstwerk te maken, dan kun je je opgeven voor een workshop van Francis! Voor NAF 185 krijg je een volledig verzorgde workshop inclusief wijn en materialen. Zeker een aanrader voor kunstzinnige mensen die zich afvragen wat te doen in Curacao.

De volgende workshop staat in het teken van Rare Para, oftewel rare vogel. Volgens Sling zijn we allemaal authentieke vogels die in het master kunstwerk de wereld hun eigen plek kunnen innemen, onze true colours mogen shinen en zo ons eigen geluk kunnen creeëren. Kies dus zelf welke kleuren jij wil gebruiken en laat je innerlijke rare vogel naar buiten komen,

Lunchen bij BEYGLZ of De Broeders

Heb je na al dat wandelen en kunst ontdekken wel wat honger gekregen? Dan heb je de keuze uit twee leuke lunchzaken. Beide zijn op slechts enkele meters afstand van Maison Sling, dus je kunt er gemakkelijk naartoe lopen. Wat wij vooral leuk vinden aan BEYGLZ: de gerechten zijn niet alleen superlekker, maar ook nog eens biologisch! De Broeders heeft een gezellig terrasje en serveert vooral heerlijke streetstyle food!

Route 2: Historische pracht en avontuurlijk snorkelen

De tweede autoroute door Curaçao die we hebben samengesteld kun je ook makkelijk in één dag doen, of zelfs in een paar uur. Alle stops liggen zeer dicht bij elkaar en we raden dan ook aan om ze allemaal mee te pakken! We vertellen je graag wat meer over de bezienswaardigheden op deze route in Curaçao:

Fort Beekenberg

wat te doen op Curaçao

Onze eerste stop is een historisch pareltje, namelijk Fort Beekenberg. Dit fort aan de Caracasbaai werd gebouwd in 1703 om de doorgang naar het Spaanse Water te bewaken. Dankzij het fort kregen vijanden geen kans om Willemstad te bereiken. Het fort is meerdere keren aangevallen door piraten, maar zonder succes.  

Parkeer de auto langs de openbare weg. Vervolgens kun je via de stenen trap omhoog lopen naar het fort. Vervolgens kom je bij restanten van een wachthuisje en waterreservoir en het fort zelf, dat is uitgerust met kanonnen. Via een trappetje kun je tot helemaal boven in de toren klimmen! Hier heb je een prachtig uitzicht op de indrukwekkende rood-witte olieterminal en het Spaanse Water.

Directors Bay

We vervolgen onze trip naar Directors Bay, oftewel Directeurs baai. Dit pittoreske kiezelstrandje is een verborgen pareltje waar vooral lokalen komen. Er heerst hier een zeer gemoedelijke, relaxte sfeer en je kunt er prachtig duiken. Ook is het een fijne plek om te barbecueën of de zonsondergang te bewonderen.

Entree: gratis

Quarantainegebouw

We gaan door naar het Quarantainegebouw! Dit fascinerende gebouw heeft een bijzondere geschiedenis. In de 19e eeuw was Curaçao een belangrijke stopplaats voor handelsschepen die voeren tussen Europa en Amerika. Deze schepen hadden vaak besmettelijke ziektes aan boord.

wat te doen op Curaçao

In 1883 bouwde men het Quarantainegebouw, dat bestond uit slaapzalen, een ziekenhuis en een crematorium. Zeelui die Curaçao betraden, waren verplicht om hier een bepaalde periode te verblijven, om te voorkomen dat eventuele ziektes en plagen uit het buitenland zich zouden verspreiden in de bevolking.

Inmiddels is het gebouw verlaten, vervallen en bekleed met graffiti, maar dit heeft ook zo zijn charme! Het is in ieder geval zeker de moeite waard om er even een kijkje te gaan nemen! De oude structuren en zalen zijn nog duidelijk zichtbaar en de geschiedenis is er nog steeds voelbaar. Bovendien heb je vanaf de berg een prachtig uitzicht! Zet je auto langs de weg en loop het laatste stukje naar boven.

Tugboat

We eindigen deze bijzondere autoroute door Curaçao bij Tugboat Beach, een van de leukste plekken om te gaan snorkelen of duiken. Je komt hier namelijk talrijke tropische vissen tegen waaronder papegaaivissen, trompetvissen en murenen. Na circa 20 meter zwemmen krijgt de bodem van de zee opeens een superstijle afgrond. Verder zwemmen kan een beetje spannend zijn, maar zorgt wel voor een bijzondere gewaarwording. Je voelt je opeens één met de zee.

Curaçao tips

Maar dat is nog niet alles. Als je vanaf de kust ongeveer 50 meter naar links zwemt, kom je ook nog eens een oud scheepswrak tegen! Dit schip zonk in de jaren ’80, nadat het in brand was gevlogen bij het slepen van een ander schip. Inmiddels ligt het dus al meer dan 40 jaar op de bodem van de zee. Het is inmiddels bedekt met schitterend koraal en sponzen. Vissen zwemmen hier maar al te graag omheen. En met een beetje geluk spot je hier zelfs een zeepaardje of schildpad.

Hoewel je Tugboat Beach dus vooral bezoekt voor de bijzondere onderwaterwereld, is ook het strandje zelf one of a kind! Het mag er dan wel een beetje primitief zijn, maar er hangt een zeer gezellige vibe en overal waar je kijkt zie je vrolijke, felgekleurde kunst. Mocht je hierdoor in artistieke sferen komen, laat dan de kunstenaar in jezelf naar boven laten tijdens het ontwerpen van je eigen souvenir! Voor een klein bedrag kun je een persoonlijk schilderij maken op drijfhout. Hoe leuk?

Route 3: Trip naar Westpunt, Curaçao

De laatste rondreis is onze favoriet en mag je eigenlijk echt niet overslaan. Je komt tijdens deze route namelijk langs de mooiste stranden van Curaçao! Je kunt het beste een of twee dagen uittrekken voor deze trip. Als je genoeg tijd hebt, kun je de route combineren met een aantal andere bezienswaardigheden. In het westen van Curaçao kun je namelijk ook flamingo’s spotten, natuurpark Shete Boka ontdekken, de Christoffelberg beklimmen en de bijzondere plantage Hòfi Mango bezoeken.

Eerst geven we je echter een rondleiding langs de leukste strandjes, uiteraard in de geografisch gezien meest logische volgorde. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal af te gaan. Bedenk van tevoren welke strandjes jou het meeste aanspreken en waar jij graag op een strandbedje eindigt. We gaan ervanuit dat je de trip start vanuit omgeving Willemstad en van daaruit steeds meer naar het noordwesten trekt.

Blue Bay

mooiste stranden Curaçao

Het eerste strandje dat een bezoek verdient is Blue Bay, oftewel Blauwbaai. Dit is echt een van de leukste stranden van Curaçao. Je kunt hier prachtig snorkelen en hebt er bovendien alle luxe die je je maar kunt wensen: heerlijke strandbedjes, wifi en goede eetvoorzieningen. Je kunt je dag hier bijvoorbeeld starten met een heerlijk ontbijt.

Entree:
20 gulden p.p. inclusief strandbedje

Flamingo's spotten

Wanneer je vervolgens over de Weg naar St Willibrordus rijdt, kom je langs een vogelkijkplaats. Op dit uitkijkpunt in Jan Kok heb je een grote kans dat je flamingo’s kunt spotten! Stop hier dus even, want het is erg bijzonder om deze vrolijke roze snuiters in het wild te zien.

Karakter

De volgende stop op de route is Karakter Beach, een prachtig strandje gelegen op het resort van Coral Estate! Aangezien het strand vrij kort is, moet je wel op tijd komen om een bedje te bemachtigen. Maar dat is het meer dan waard. Bij Karakter Beach krijg je gelijk het ultieme vakantiegevoel. En zodra de zon uitkomt, krijgt het water een betoverende, turquoisekleurige fonkeling. 

Entree:
Gratis entree en bedje bij besteding van een bepaald bedrag aan eten en/of drinken. Geloof ons – het eten is hier heerlijk, dus dit bedrag zal je er graag voor over hebben.

Daaibooi

We vervolgen onze trip en gaan richting Daaibooi. Op dit parelwitte strand met wuivende palmbomen en rieten palapa’s (parasols) heerst een zeer relaxte, gemoedelijke sfeer. Wat is er te doen op dit strand in Curaçao? Zowel toeristen als lokalen komen hier bijeen om te zonnen, zwemmen en barbecueën. Verwacht geen luxe faciliteiten of restaurantjes. Je kunt er wel lekkere snacks en frietjes krijgen.

Entree:

Gratis entree. Als je een bedje wilt, betaal je 10 gulden (waarvan de helft borg).

Playa Porto Mari

mooiste stranden Curaçao

De volgende stop is Playa Porto Mari. Deze plek behoort zeker tot onze top 3 mooiste stranden van Curaçao! Het uitgestrekte, witte zandstrand vormt een prachtig geheel met het stralende, helderblauwe water. Bestel een lekker drankje bij de bar, want je kunt hier makkelijk uren vertoeven. Af en toe krijg je gezelschap van een leguaan of een wild varken.

Bovendien is bij Porto Mari van alles wat te doen! Plannen om op Curaçao te gaan duiken of snorkelen? Dat kan hier uitstekend! Huur een snorkelset of boek een duikles en ontdek de wonderbaarlijke onderwaterwereld. Of blijf lekker op het droge en ga uitgebreid lunchen bij het overdekte restaurantje.

Entree:
Om het strand op te komen betaal je 5 gulden entree. Ook voor een strandbedje betaal je een klein bedrag.

Cas Abou / Bon Bini Beach

Ben je een grote liefhebber van natuur en rust, dan moet je Cas Abou ook meepakken! Dit prachtige strand is gelegen in een baai en wordt sierlijk omringd door rotsen en palmbomen. Het gehele aanzicht lijkt wel een schilderij. Bij Cas Abou zijn echter geen luxe strandbedden, voorzieningen of eetgelegenheden. Er is wel een klein strandtentje war je een lekkere snack of drankje kan halen.

Entree:
Je betaalt NAF 10 per auto en NAF 5 voor een bedje.

Playa Lagun

mooiste stranden Curaçao

Als je bij Playa Lagun aankomt, voel je gelijk dat dit een strandje is met veel soul en karakter. De vrolijk gekleurde vissersbootjes die mooi afsteken tegen het heldere, turquoise water zorgen gelijk voor een pittoresk aanzicht. Het strand is zeer populair onder vissers, duikers en snorkelaars! De onderwaterwereld hier wordt namelijk bewoond door talrijke vissen en schildpadden.

Entree:
Je hoeft bij dit strandje geen entree te betalen. Je kunt er wel een ligbedje en parasol huren.

Grote Knip

Dan gaan we door naar Kenepa Beach, oftewel de Grote Knip. Als je bent aangekomen op de hoog gelegen parkeerplaats en vanaf het stenen platform naar beneden kijkt, krijg je al gelijk een WAUW-gevoel. Je kijkt je ogen uit bij het zien van het lange, uitgestrekte zandstrand dat wordt omringd door groene bossen en een sprankelend blauwe zee.

Voordat je al vrolijk met je zwemspullen de trappetjes afgaat, raden we je aan om eerst nog een heerlijke ijskoffie of smoothie te halen! Die krijg je bij het naastgelegen standje, waar je ook terecht kunt voor een typische Curaçaose pastechi of vers bananenbrood.

Entree:
Entree voor de Grote Knip is gratis! Je betaalt wel 5 á 6 gulden voor een strandbedje (en 7,50 gulden voor een parasol).

Playa Forti

Ben je een beetje avontuurlijk aangelegd, neem Playa Forti dan ook zeker mee in je rondreis door Curaçao. Hier kun je namelijk van een 10 meter hoge rotswand springen, wat voor een enorme adrenalinekick zorgt! Vanaf de rots heb je bovendien een schitterend uitzicht.

Entree:
Gratis entree. Ligbedden en parasols zijn te huur voor een kleine prijs.

Wat nog meer te doen in Westpunt, Curaçao?

In het westelijk gedeelte van Curaçao is natuurlijk nog veel meer te doen dan alleen strandjeshoppen. Onze tips:

hofi mango

Bezoek Hòfi mango

Als je geïnteresseerd bent in de natuur en het verleden van Curaçao, dan raden we je zeker aan om een tour met gids te boeken op de bijzondere plantage Hòfi Mango. Zo kun je wat leuke weetjes opdoen op Curaçao.

bezienswaardigheid curaçao

Ga naar Shete Boka

Shete Boka is een nationaal park waar je met de auto naar verschillende natuurspektakels kunt rijden. Zo kun je op een plek bewonderen hoe het water gewelddadig tot wel tien meter de lucht in spuit wanneer dit tegen de rotsen aan kaatst.

bezienswaardigheid curaçao

Beklim de Christoffelberg

Wil je het allermooiste uitzicht op Curacao zien? Trek dan je wandelschoenen aan en beklim de 400 meter hoge Christoffelberg! Ga vroeg in de ochtend en neem voldoende water mee, because its gonna be a hell of a walk. Het laatste stukje is een beetje klauteren, maar dit is het uitzicht meer dan waard.

Tips als je een rondreis door Curaçao gaat maken

Vertrek in de ochtend

Wil je echt actieve dingen gaan doen, vertrek dan al vroeg in de ochtend. Dan is de temperatuur het meest aangenaam. Vanaf 13.00 uur voelt de zon extra warm aan en lig je liever op een strandbedje.

Neem altijd een flesje water mee

Gezien de hete temperaturen is het wel zo fijn als je in de auto iets te drinken bij je hebt.

Zorg voor een volle tank

Tank van tevoren, zeker als je een rondreis door Westpunt Curaçao gaat maken. In dat gebied zijn namelijk weinig tankstations.

Download de app MAPS.ME op je smartphone

Zo kun je altijd eenvoudig ergens heen navigeren, of je nu internet hebt of niet.

Zorg dat je telefoon vol is

en /of neem een oplaadkabel mee

Neem zwemspullen mee

Zorg ervoor dat je altijd zwemkleding, een snorkelset en waterschoenen bij je hebt, want je weet maar nooit wanneer je een heerlijke, verfrissende duik wil nemen!

Laat geen waardevolle spullen achter in de auto

Aangezien diefstal niet ongebruikelijk is in Curaçao, raden we je aan om waardevolle spullen altijd mee te nemen of in ieder geval niet in het zicht te leggen. 

Huur een auto bij LivCuracao Car Rental :)

Een fijne auto met airco en Apple Carplay mag natuurlijk niet ontbreken als je op rondreis door Curaçao gaat. Huur bij ons een stoere SUV of een hippe, kleurrijke fiat die jouw trip nog meer leven inblaast!

 

 

More Posts